maanantai 6. huhtikuuta 2015

Theodore Melfi: St. Vincent (2014)

Theodore Melfi (ei aiempia elokuvia joihin viitata) on tehnyt Bill Murraylle täydellisen roolin = pääsee näyttelemään itseään. Osa oli alunperin kuulemma kirjoitettu Jack Nicholsonille, mutta Murray vanhana ilkeänä juoppona käy koiralle aivan yhtä mainiosti.

Vincent (Murray) saa naapurikseen yh:n ja tämän koululaispojan, jonka iltapäiväohjaajaksi Vin ajautuu rahapulassaan ja sattuman oikusta. Vin muistuttaa erehdyttävästi erästä toista vanhaa likaista miestä laukkakisoineen, räkälöineen ja yön naisineen.

Koska Vin ei välitä yhteiskunnan säännöistä, ottaa hän holhokkinsa mukaan kaikkialle missä käy. Naapurin setä ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti paha, vaikka tutustuttaakin kuoripojan milloin mihinkin paheeseen. Siinä sivussa mies tekee nimittäin paljon hyviäkin tekoja, jotka jäävät rujon ensivaikutelman alle.

Hieman siirappisesti Oliver (jota näyttelee ihmeellisen vaivattomasti Jaeden Lieberher, katsotaan onko nimi hyvä muistaa) tekee koulussa esityksen Vincentistä, kun aiheena on pyhimys, jonka tunnet. Ehkä pinnan raaputtamisessa on jokin opetus, en tiedä.

Ihmelapsen lisäksi elokuvaa kantaa hienot näyttelijät kautta linjan. Melissa McCarthy saa ansaitsemansa isomman roolin. Naomi Watts näyttelee venäläistä tankotanssijaa niin vakuuttavasti, etten tajunnut kyseessä olevan Watts vasta kuin krediiteistä. Niin, ja Murray: Kuka tekisi leffan, jossa "Bill f****n' Murray" pääsisi näyttelemään Henry Chinaskia!?

Kouluarvosana: 8 1/2