keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Drew Barrymore: Whip it (2009)Drew Barrymoren esikoisohjaus Whip it vuodelta 2009 kertoo teinitytön, Blissin (Ellen Page), yrityksestä löytää oma itsensä. Blissin äidin elämäntehtävänä on leipoa tyttäristään pikkukaupungin kauneuskuningattaria, mutta boheemi nörtti-Bliss ei hevin taivu äitinsä tahtoon. Bliss värväytyy naisten roller derby -joukkueeseen nimeltä Hurl Scouts. Äiti vetää ilman muuta herneet nenuliin kuullessaan tyttärensä valinneen kontaktiurheilulajin tyhjänpäiväisen mekossa patsastelun sijaan. Pälä pälä pälä... tällaisia kasvutarinoita on kolmetoista tusinassa, eikä tätä pätkää pelasta edes naisenergia.

Suomeenkin jo rantautuneeseen roller derbyyn mielletään feministisyys, punk-asenne ja vaihtoehtoinen estetiikka, ja tottakai Drew Barrymoren kaltainen hahmo on välttämättä halunnut tehdä aiheesta elokuvan. Junossa häikäissyt Ellen Page on herttainen ja Barrymore on halunnut oman lättynsä pieneen sivuosaan. Noloin rooli, veemäisen bitchin esittäminen, on langennut itseoikeutetusti Juliette Lewisille, joka näyttelee taas kerran itseään.

Elokuva oli lajissaan kai mielenkiintoinen mutta yleisesti ottaen perushuttua. En ole koskaan lämmennyt ajatukselle, että ollakseen feministi naisen täytyy olla myös yksinkertaisen aggressiivinen, hikinen ja täynnä mustelmia. Toivon Drew Barrymorelle onnea ohjaajan uralleen, toivottavasti hän löytää lisää mielenkiintoisia aiheita ja osaa myös hyödyntää niiden potentiaalia paremmin kuin tässä tekeleessä.


Kouluarvosana: 7

2 kommenttia:

  1. Auh, arvio kuulostaa juuri siltä mitä ounastelinkin ennakkotietojen perusteella. Heh, ja toinen Inception tähti, Page... :D
    Mutta totta, näitä tyttöjen kasvutarinoita on nähnyt jo siinä määrin, että erikoisuutta vaatii aika lailla jotta erottuisi joukosta..

    VastaaPoista
  2. Olen aina sympatiseerannut Drew Barrymorea (ja Juliette Lewisia) ja olisin halunnut tykätä tästä leffasta enemmän, mutta ilmeisesti olen (jo ikänikin puolesta) ajanut teinien kasvutarinoiden ohi. Toki viinilasi kourassa tulee katsottua melkein elokuva kuin elokuva!

    Inception on kai pakko käydä katsomassa, niin kovasti sitä on hehkutettu.

    VastaaPoista