torstai 2. elokuuta 2012

Ville Hänninen, Juri Nummelin & Elina Teerijoki: Retrovauvat - Suomalaista lasten historiaa (2008)


Tällä kertaa lukuvälipalana oli Ville Hännisen, Juri Nummelinin ja Elina Teerijoen kirjoittama vuonna 2008 julkaistu Retrovauvat - Suomalaista lasten historiaa.


Kirja on pieni ja pehmeä, aivan kuin vauvan peppu. Todella söpö kapistus tuo kirja, mutta ehdottomasti vaatimaton ns. tietokirjaksi. Kyseessä lieneekin eräänlainen selailukirja, joka on tehty ennemmin fiilistelyyn kuin varsinaiseksi tieto-oppaaksi. Sellaisena Retrovauvat on oikein mukava hankinta esim. lahjaksi vauvaperheelle.

Käsiteltäviä teemoja kirjassa ovat mm. synnytys kautta aikain (saunasta synnytyssaleihin), muutokset kasvatus- ja kurinpidollisissa asenteissa, ruokailu, lelut, lastenohjelmat (tässä välissä on hyvä muistaa Elävän arkiston tarjonta), nimen antaminen lapselle ja tietysti vauvamuoti.

Kirja sisältää liikuttavia kuvia menneiltä vuosikymmeniltä ja siltä ajalta, jota tavataan kutsua retroksi juurikin lastenvaatetuksessa, eli siis 70-luvulta. Itseäni kuitenkin sykähdytti tällä kertaa eniten kuvaukset 80- ja 90-lukujen lastenvaatetuksesta eikä vähiten sen vuoksi, että esimerkiksi seuraava kuvaus voisi ihan hyvin olla vuoden 2012 lastenvaatekatalogista tms.

Päiväkotivaatteiden ykköseksi 1980-luvulla noussut collegepuku on monen lapsen suosikkivaate ja tyylistä tarkan vanhemman kauhistus. College pääsi niin vaatetehtaiden kuin kotiompelijoidenkin suosioon ja syrjäytti vaikeammin ommeltavan joustofroteen. Collegen kanssa yhdisteltiin joustinneulosta eli resoria.
Usein collegepuseroon lisättiin väripalkkeja toisen värisestä collegesta, mutta yhä suosituimmiksi nousivat painokuvalliset vaatteet. Disney-hahmojen, autojen, muumien ja eläinten kuvat ilmestyivät paitoihin.
Lasten vaatetukseen vaikutti myös aikuisten sporttimuoti. Kapeita vaatteita alettiin pitää epämukavina, ja tilalle tulivat puvut, joihin olisi mahtunut kaksikin vauvaa rinnakkain.
--- Herkemmän tyylin ystäville sopi Laura Ashley -tyylinen kukkaishenki. Roosan- ja persikansävyiset kukkaröyhelöt puettiin kuitenkin lähinnä juhliin. Vauvan juhlava asu saattoi olla myös harlekiinihenkinen. Röyhelöt olivat tyttöjen muodin ykkösjuttu siinä määrin, että vyötäröröyhelöitä ilmestyi 1990-luvun mittaan jopa talvihaalareihin.


Näitä haluamme taas...

Juuri tällä viikolla kannoin kotiin Henkkamaukasta tyttärelleni mintunvihreän vekkihameen. Mitä muutakaan se olisi kuin ehtaa kasari-ysäriretroa. Olen lasten vaatimuksesta antanut periksi myös printtipaitojen suhteen ja puolestani pikkulapset saavat remuta Disneyn kuvittamissa vaatekappaleissa aivan vapaasti. Oman näppituntumani mukaan lastenvaatteissa tehdään taas paluuta lapsellisempaan suuntaan pitkän pikkuaikuisstailin jälkeen. Vyötäröröyhelöitä en silti enää soisi toppahaalareihin tulevan.

Kirjalle on vaikea antaa arvosanaa, sillä vaikka sen sisältö on suppeahko, on se artefaktina ihanan suloinen, ja voisin mielihyvin säilyttää sen omalle jälkipolvelle muistona.