tiistai 1. joulukuuta 2015

F. W. Murnau: Auringonnousu (Sunrise: A Song of Two Humans) (1927)


Kävin hetken mielijohteesta Orionissa katsomassa F.W. Murnaun Auringonnousun (Sunrise: A Song of Two Humans). Jos rehellisiä ollaan, olin pitänyt 1920-lluvun leffoja sentään vanhanaikaisina, vaikken yleensä iästä hätkähdäkään leffojen kohdalla. Murnaultakin olin nähnyt ainoastaan Nosferatun, joka muistikuvani mukaan oli yksi edellä mainitun statementin vahvistajista.

Auringonnousu osoittautui kuitenkin mestariteokseksi. Liekö viiden vuoden ero Nosferatuun vai oma viidentoista vuoden ero Nosferatun katsomiskertaan syynä Auringonnousun noususta Nosferatua vaikuttavammaksi elokuvakokemukseksi.

Murhaan valmistautuva aviomies (George O'Brien) on hyytävämpi kuin Nosferatu konsanaan. Erikoisen hyvää näyttelemistä. Myös tekninen puoli yllättää näyttävällä visuaalisuudella. Kuvan haamu sopertelee miehen korvaan kamaluuksia. Juoni tarjoaa monta käännettä sinänsä simppelissä tarinassa.

Kouluarvosana: 10

6 kommenttia:

 1. Mykkäfilmien näyttelemistyyli vaatii usein katsojalta totuttelua koska se harvemmin on kovin naturalistista, mutta joo, jo 20-luvun alkupuoli ja loppupuoli ovat hyvin erilaisia, niin näyttelemisessä kuin teknisessä toteutuksessa. Sunrise on Murnaun suosikkini (se kameran liike kun mies on menossa tapaamaan kaupunkinaista nummelle...) mutta Faust ja Der letzte Mann ovat myös kovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tulee vastaan Orionissa, niin käyn kyllä katsomassa nuokin.

   Poista
 2. Tämä Auringonnousu tuli jossain Teeman festivaalissa ja silloin sen katselin. Tykkäsin kovasti ajankuvasta, mm. raitiovaunusta, joka kulkee metsäisellä reitillä ja katujen vilinästä. Tosiaan taisi siinä olla juonenkäänteitä. Minusta matka kymppiin pysähtyi kyllä seiska puolikkaan vaiheille. Elokuvateatterikokemuksella on aina oma arvonsa. Ja mykkäelokuvaan lisätyllä musiikilla, jota en tämän elokuvan kohdalla valitettavasti muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratikan metsäajelu jäi minullekin mieleen erityisenä kohtauksena. Kyllä valkokangas nostaa varmasti hatusta heittämääni arvosanaa.

   Poista
 3. Luin jostain netin keskustelusta vihjauksen, että Eric Rohmer olisi hyödyntänyt tätä Sunrisea töissään. Olisiko joku jyvällä tästä? olisi kiinnostavaa tietää enemmän.

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
  Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

  Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

  VastaaPoista