torstai 10. maaliskuuta 2011

Oma hylly haltuun -haaste


Nyt on tullut tässäkin blogissa haasteen aika!


Kotoinen kirjahyllymme on täynnä enemmän ja vähemmän hyviä tai merkityksellisiä kirjoja, ja sitten on niitä, joita kumpikaan tai jompi kumpi meistä ei ole lukenut.Oman kirjahyllyn ns. haltuunotto on venähtänyt ajan- ja inspiraation puutteen takia vuosi tolkulla, joten ehkä pieni haaste saisi allekirjoittaneen tarttumaan lukemattomiin teoksiin, vaikkei aikaa eikä inspiraatiota edellenkään ole riittävästi.

Jotta kerkeäisin lukea myös muuta kirjallisuutta, aloitan haasteeni kymmenellä hyllystämme löytyvällä, aikaisemmin lukemattomalla kirjalla. Aikaa on tämän vuoden loppuun, ja jos saan nämä kaiken muun ohella luettua, kuka estää lisäämästä listaan enemmänkin kirjoja.


1. Heinrich Böll: Nainen ryhmäkuvassa
Nainen ryhmäkuvassa on kierrätyskeskusten vakiokamaa, eivätkä odotukseni sisällön suhteen ole kovin korkealla. Aikaisemmin Bölliltä lukemani Tohtori Murken kootut tauot miellytti kyllä suuresti, joten tiedä häntä, ehkä tämäkin kirja yllättää positiivisesti.

2. Fjodor Dostojevski: Idiootti
Hyvä on, tunnustan, en ole lukenut tätä yleissivistykseen kuuluvaa järkälettä *häpeää*. Ilman haastetta en kai uskaltaisi edes yrittää. Nyt tämä elämääkin suurempi teos on kuitenkin kohdattava.

3. John Fante: Wait until spring, Bandini
John Fante on yksi suurimmista idoleistani, mutta häntä on suomennettu valitettavan vähän. Englannin kielen kertauskurssi järjestyy ilmaiseksi, kun lukaisen Arturo Bandinin edesottamukset englanniksi.

4. F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
Todella rumat kansilehdet omaava amerikkalainen klassikko. Tämä lienee haasteistani vaikein, sillä jotenkin tämä ei nappaa yhtään *joutuu ruoskimaan itseään*.

5. Gabriel García Márguez: Del amor y otros demonios
Kolumbian lahja maailmalle tuli kahlattua läpi parikymppisenä joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Tämä läpyskä on yksi väliinjääneistä, ja lisähaastetta tuo alkuperäiskielellä painettu versio. Nim. "Perustaidot espanjassa"

6. Knut Hamsun: Mysteerioita
Vuonojen taiturilta on tullut luettua muutama loistava teos aikaisemmin, mutta tämä paksu paholainen on jäänyt hyllyyn pölyttymään.

7. Erlend Loe: Supernaiivi
Varmaankin aikanaan periaattepäätöksestä lukematta jäänyt lätyskä. (Siippa pakottaa nyt lukemaan)

8. David Mitchell: Pilvikartasto
Sammakon kustantama suomennos "modernista klassikosta" on näyttäytynyt liian pelottavana. En ole varma, pystynkö selättämään pelkoni tällä(kään) kertaa. Aikaisempia yrityksiä yksi.

9. Martin Page: Kuinka minusta tuli tyhmä
Kun riidan jälkeen mies ostaa syntymäpäivälahjaksi kirjan, joka kertoo "tyhmästä", kirja todennäköisesti jää hyllyyn kaiken muun taakse. Parin vuoden marttyyriyden jälkeen voisin kai yrittää leppyä ja tarkastaa tämän.

10. Jouko Turkka: Häpeä
Ystävä on ylistänyt tätä siihen malliin, että pakko kai se on lukea, kun kirja käveli kerran kirpparilla väkisin vastaan, ja sain sen ostettua. Tämä tulee olemaan lukuyritykseni nro. 2.

8 kommenttia:

 1. Tämä olisi mullekkin ihan terveellinen haaste, mutta kun sattuneesta syystä noita lainakirjojakin on jonossa ihan tarpeellinen määrä! Omat odottakoot, edelleen.

  VastaaPoista
 2. Vitsit, olen kateellinen teille tämän haasteen tekijöille. Itsellä on oma kirjahylly kaluttu ali, yli ja ympäri asti. Haluaisin omistaa enemmän kirjoja, jotta saisin joskus kuulua teihin, joilla riittää lukemattomia kirjoja omassakin hyllyssä. :D

  VastaaPoista
 3. Erja: onhan se rauhoittava ajatus, että kun aika on kypsä, omasta hyllystä voi poimia jonkun lukemattoman teoksen. Meilläkin suurin osa kirjoista säilynee eläkepäiviin asti :-)

  Peikkoneito: noh, toiselta kantilta ajateltuna juuri ne avaamattomat kirjat voivat muodostua ylitsepääsemättömäksi vuoreksi, jonka valloittamiseen tarvitaan tällaisia hömppähaasteita :-) Haluaisin kirjahyllyn, jonka jokaisen kirjan olen lukenut!

  VastaaPoista
 4. Hyvä haaste, kiinnostavia kirjoja!

  Suosittelen aakkoshaastetta, sekin on hyvä tapa tutustua omaan kirjahyllyyn. Minä olen nyt P-kirjaimessa ja hain ekan kerran aakkoskirjan kirjastosta, kun en halunnut lukea mitään kotihyllyn P:tä. Toisaalta koska menin pitkästä aikaa vain haahuilemaan kirjastoon juuri tuon P-kirjan takia, aloin suunnitella, että seuraava aakkoshaaste olisikin vain lainakirjoilla toteutettava. :D

  P.S. Tuli mieleen, että kiitos vinkistä, katsoin Miestä ei voi raiskata -leffan jokin aika sitten ja kirjoitinkin siitä.

  VastaaPoista
 5. Mahtava haaste, tekisi kyllä hyvää toteuttaa sama omankin kirjahyllyni kohdalla. Varmaan lähes puolet (!) omista kirjoistani on sellaisia, joita en ole lukenut, vaikka luettaviksi ne on tietenkin aikoinaan hankittu.

  Minäkin muuten inhosin Kultahattua 1. lukukerralla, mutta nykyään se on yksi lempikirjoistani. En kyllä tiedä, mistä moinen mielipiteenvaihdos kumpusi. Se siis taitaa olla niitä vihaan/rakastan -kirjoja... :)

  VastaaPoista
 6. Hih, kiitos kommenteista!

  Jenni: tuo aakkoshaaste olisi erittäin varteenotettava myös! Varsinkin kun/jos kirjastossa tulee pyörittyä ilman mitään inspiraatiota, voisi kohdistaa kiinnostuksensa tiettyyn kirjaimeen ja pakottaa itsensä löytämään ko. kohdasta jotain lukemiseksi kelpaavaa. Kiitos vinkistä!

  Ja kiva tietää, että löysit Miestä ei voi raiskata -dvd:n. Käyn lukemassa postauksesi aiheesta.

  Zephyr: varsinkin jos kylässä on joku vieras, joka vilkuilee kirjahyllyä ja kysyy, onko tuo tai tuo kirja hyvä, joutuu usein myöntämään, ettei mitään tietoa.. en oo vielä avannutkaan.

  Saas nähdä miten ennakkoasenteet vaikuttavat Kultahatun tulkintaan.. No mutta toisaalta idolini, Hunter S. Thompson, piti Kultahattua maailmankaikkeuden parhaimpana kirjana, joten miten huono se voi olla...

  VastaaPoista
 7. Oi, Kultahattuhan on mahtava! Ei yhtä mahtava kuin Yö on hellä (minusta), mutta mahtava kuitenkin. Ja sen lukee päivässä.

  VastaaPoista
 8. Hei hyvä kuulla. Mulla on myös Yö on hellä tyrkyllä tuolla pinossa, joten ehkä innostun senkin lukemaan samaan syssyyn.

  VastaaPoista