keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Jukka-Pekka Palviainen: Harkinta-aika

"Harmiton" olisi varmasti se yksi sana, jolla kuvata Jukka-Pekka Palviaisen Harkinta-aikaa (2007). Toisaalta kahdella sanalla kuvailtuna se voisi olla "yllättävän viihdyttävä". Palviainen on allekirjoittaneelle tuntematon kuuluisuus, Harkinta-aika tupsahti ihan vain sattumalta kirjapinkkaan nopealla kirjastokäynnillä.

Romaani kertoo kahdeksattatoista hääpäiväänsä vaimonsa kanssa juhlivasta Jounista. Romanttisella juhlaillallisella vaimo yllättää ja sanoo jättävänsä Jounin. Ottavansa eron. Harkinta-aika astuu heti voimaan ja kestää puoli vuotta.

Vaimo heittää Jounin pellolle heidän yhteisestä talosta ja ottaa tilalle Anssin. Jouni on juuri ennen erouutista jäänyt virkavapaalle rikospoliisin hommista, eikä Jounilla ole elämässää mitään, mikä veisi ajatukset pois erosta edes hetkeksi. Hän käyttää suhteitaan ja asentaa kuuntelulaitteet ex-vaimon ja tämän uuden miehen huusholliin saadakseen jonkinlaisen selityksen siihen, miksi vaimo nakkasi kelvollisen miehen pihalle.

Tarina on melko absurdi, mutta viihdyttävä. Jotkut Palviaisen kielikuvat vaivaannuttivat mutta pääsääntöisesti lukeminen sujui vaivattomasti. Enpä tältä kirjalta syvällisempiä elämänfilosofioita odottanutkaan.

Kirjan lopetus on ihan oivallinen. Jounin ja ex-vaimon avioliitto olisi voinut kestää, jos molemmat tai edes toinen olisi osannut kommunikoida välttävästi. Communication breakdown ja kaikki roskakoriin.

Sadepäivän lukemistoa.


Kouluarvosana: 7 1/7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti