tiistai 22. helmikuuta 2011

Jörn Donner: Perkele, Kuvia Suomesta (1971)Suomalaisen elämänmuodon koko kirjo esitetään dokumenttielokuvassa, jossa kansan syvät rivit, taiteilijat ja vallanpitäjät laukovat totuuksia maan asioista. Dokumentin toteutti viisihenkinen työryhmä, johon kuuluivat Jörn Donner, Erkki Seiro, Jaakko Talaskivi, Heikki Katajisto ja Eero Salmenhaara.

Yksi sana, perkele! Mahtava osa suomalaista elokuvadokumenttien sarjaa. Työryhmä koluaa Pohjois-Karjalan kivisiä peltoja, joita maajussit kuokkivat leivänpitimikseen muutaman markan edestä. Osa lähtee Ruotsiin kultaa vuolemaan, osa haahuilee pitkin turkuja ja toreja, joutuu tappeluihin.

Dokumentin tekijät näyttävät todellisuuden niin kuin se on nähty, sensuroimatta. Kevytkenkäisyys ja prostituutio nostetaan pöydälle kuin se kuuluisa kissa. Dokkaristit maksavat känniselle neidille tavallisen vähävaraisen duunarin kuukausiansiot päästäkseen jokainen panemaan tätä hotellihuoneeseen. Vain Perkele! Kuvia Suomesta, näyttää hydrauliikan periaatteet koko katsovalle kansalle, ja ihan toimittajan läsnäollessa!

Näin shokeeraavaa ei ole tullut tämän jälkeen.

Dokumentin parasta antia ovat myös kantaaottavat laulut, joita tarjoilevat aikansa eturivin muusikot. Tässä Youtube-pätkässä Arja Saijonmaa vetäisee totuudellisen biisin Suomen kesästä.
Annan dokumentille parhaan arvosanan, vaikka toteutus onkin melko paska. Esim. Suomen lipun liehumista salossa kuvataan minuuttitolkulla ym. Mutta se tunne.

Kouluarvosana: 10

2 kommenttia:

  1. Paljon muuta ei voi sanoa kuin että perkele, tämä on hieno elokuva! Eikä ollenkaan hieno, vaan jotenkin minua puhutteleva. Minulla on elokuvan soundtrack (joka remasteroitiin cd-levyksi 90-luvulla) ja se on vähintään yhtä hieno.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vierailusta ja kommentista. Nostalgia-mässäily on ihanata. Joku näissä menneen ajan kuvauksissa vetoaa sillä lailla primitiivisesti.

    VastaaPoista