tiistai 1. helmikuuta 2011

Casey Affleck: I'm Still Here (2010)


Alkuun pieni varoituksen sana: Casey Affleckin elokuva I'm Still Here ei ole dokumentti, vaikka se Docpoint-festareilla esitettiinkin. Jos Banksyn Exit Through the Gift Shop oli hämmentävä, sitä on myös I'm Still Here. Mutta. Jos Banksyn elokuvasta oli vaikea sanoa oliko kyseessä lopulta doku-, rocku-, mocku- vai mikä lie mentti, Affleckin tekele on lopulta melko helppo sijoittaa mokumentti-kategoriaan. Varsinkin, kun sen tekijät ovat itse myöntäneet asian olleen näin.

I'm Still Here kertoo siis näyttelijä Joaquin Phoenixista, vai pitäisikö sanoa ex-näyttelijä Phoenixista. Elokuvassa kuvataan nimittäin dokumentin omaisesti Phoenixin uutta uraa levyttävänä hip hop -artistina tämän kyllästyttyä kokonaan entiseen näyttelijäminäänsä.

Habitukseen kuuluu ruokoton kokoparta ja kuontalo. Käyttäytyminen näyttää elokuvan edetessä aina vain hullummalta. Phoenix vetää huumehia jatkuvalla syötöllä eikä räpäytys saati talk show -vierailu näytä ottavan sujuakseen. Lopulta mies on aivan romuna kaikkien tehdessä pilaa flipanneesta ex -tähdestä. Poloista disauttaa niin julkimot, mm. Ben Stiller ja David Letterman, kuin taviksetkin. Keikalla Phoenix kuumenee yleisöstä kantautuvaan ilkeilyyn niin, että hyppää lavalta tappelemaan.

Myötähäpeä alkaa elokuvan lopulla olla mieletöntä. Mieleen pyrkii koko elokuvan ajan väkisin ajatus, että voisiko tämä sittenkin olla fiktiota. Ja sitähän se on. Täytyy myöntää, että elokuva olisi ollut liian täydellinen dokumentiksi. Niin piinaavasti kameralle on saatu taltioutua miehen totaalinen flippaaminen.

En halunnut tietää ennen elokuvaa mitään siitä, ja luulen, että se oli onnistunut päätös. Oli nimittäin hienoa haukkoa henkeään, ja miettiä voiko tämä todella olla totta Phoenixin vajotessa elokuvassa aina vain syvemmälle sekoamisensa syövereihin.

Täytyy kyllä antaa propsit Phoenixille roolilleen omistautumisesta. Kaksi vuotta mies teeskenteli olevansa todellinen sekopää, eikä kertonut kellekään kyseessä olevan roolin. Mm. Letterman ei haastatellessaan julkimoa tiennyt mitään tämän roolileikistä, mutta ilmeisesti osasi arvata.

Tässä Phoenixin esiintymiset Letterman-show'ssa roolin aikana ja roolin jälkeen.

Kouluarvosana: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti