perjantai 11. maaliskuuta 2011

Nicholas Roeg: Outo intohimo (Bad Timing) (1980)


Nicholas Roegin Outo intohimo on outo eroottinen trilleri/love stoori vuodelta 1980. Tapahtumat sijoittuvat Wieniin, jossa amerikkalainen Milena (Theresa Russell) joutuu sairaalaan otettuaan yliannostuksen lääkkeitä. Naisen kanssa sairaalaan tulee tämän henkitoreissaan löytänyt amerikkalainen "ystävä" Alex (Art Garfunkel).

Sairaalassa psykiatrian professori Alexia kuulustelee komisario Netusil (Harvey Keitel). Päästään takutumien ihmeelliseen maailmaan. On vaikeaa pysyä kärryillä ajan hyppiessä sinne tänne melko mielivaltaisesti. Välillä samassa kuvassa on henkilöitä, jotka oikeasti ovat samassa paikassa eri aikaan. Aika kreisiä. On syytä olla skarppina, jos joskus erehdyt tätä leffaa katsomaan.


Takautumista selviää lopulta, että Milenalla ja Alexilla on ollut kuin ollutkin rakkaussuhde. Tietoa tapahtumista jaetaan todella niukasti ja katsojan kärsivällisyys on koko ajan koetuksella. Leffan edetessä selviää, että Milena on varsin impulsiivinen tapaus, eikä kummallakaan ole ollut helppoa suhteessa.

Lopussa päästään jännämään mitä kohtalokkaana yönä lopulta oikein tapahtuikaan. Tässä kohtaa Harvey Keitel pääsee sooloilemaan ja osoittamaan näyttelijänlahjojaan ratkaistessaan mahdollisesti tapahtunutta rikosta.

 
Jossain vaiheessa kai (Muistaakseni Sudenpesän aikoihin) Harvey Keitelia pidettiin seuraavana suurena tähtenä ennemmin kuin Robert de Niroa, mutta melko pian jälkimmäinen pyyhälsikin ohi. En tiedä mitä Keitelille sitten kävi, mutta jostain syystä mies ajautui tälläisiin outoihin leffoihin statistin rooliin. 1990-luvulla miehellä oli joku noste päällä (Reservoir Dogs, Paha poliisi, Smoke), mutta 2000-luvulla tyyppi ei taas ole ollut yhdessäkään merkittävässä leffassa mukana. Hassua miten näyttelijöillä on aina joitain lyhyitä kausia, jolloin he tuntuvat olevan mukana kaikessa mahdollisessa. Esimerkiksi James Francolla näyttäisi nyt olevan tällainen kausi menossa. Saas nähdä onko enää Oscar-gaalan floppauksen jälkeen (itse en tosin ole kyseistä suoritusta nähnyt, mutta yhtään ylistävää kommenttia en siitä ole lukenut).

Muista näyttelijöistä Art Garfunkelin osaksi jää yhden sanan repliikkien ynähtely ja nakuilu silloin tällöin. Ehkä miehen musiikilliset ansiot ovat sittenkin hieman suuremmat (täytyykin kuunnella pitkästä aikaa). Theresa Russellin suoritusta on ylistetty imdb:ssä. En tiedä, ainakin näytti hyvältä...


Kouluarvosana: 7

2 kommenttia:

  1. Roeghan on nero. Kannattaa hankkia katsottavaksi Performance, Walkabout, Don't Look Now... ja miksei myös Eureka, joka on There Will Be Bloodin esikuva. Muita en viitsi suositella kun en ole nähnyt.

    VastaaPoista
  2. Performancesta tykkäsin kyllä minäkin. Muita Roegin leffoja en ole nähnytkään. David Bowien tähdittämä The Man Who Fell to Earth kiinnostaisi kyllä kovastikin. Miksei myös nuo mainitsemasi.

    VastaaPoista