perjantai 19. maaliskuuta 2010

Martin Scorsese: The Departed


Muutaman vuoden takainen uudelleenvirittely Mafiaveljistä oli jotenkin mennyt minulta kokonaan ohi, mutta toissailtana tuli sekin katsottua. Scorsese on palannut Departedissa gangstereiden (tällä kertaa ilrlantilaisten) alamaailman kuvaamiseen, eikä vertailuilta Mafiaveljiin voikaan välttyä.

Ensimmäinen ero Mafiaveljet part III tai Sudenpesä part IV ja aiempien osien välillä on, että keskeisintä antisankaria näytellyt Robert de Niro on korvattu saman ikäluokan Jack Nicholsonilla. Vaikka Nicholson osaakin olla häijyn näköinen, ei miestä oikein osaa mieltää mafioson rooliin höynähtäneiden komediaosien jälkeen. Nuorempaa verta Departedissa edustavat Leonardo Di Caprio ja Matt Damon, joilla kosiskeltaneen mahdollisimman laajaa katsojakuntaa Titanicin aikaan teini-ikäänsä eläneistä toimintarymistelyiden ystävistä.

Suurin ero Scorsesen aiempaan tuotantoon onkin se, että Departed on aikalailla toiminnan täyteinen trilleri, kun aiemmin luotettiin svengiin ja veijarimaisiin hahmoihin. Departedissa saa toki jännätä ihan viihdyttävästi, tosin loppu lässähtää käsiin ja jättää huonon maun muuten ihan onnistuneesta trilleristä. Nyt loppuratkaisua venytetään ja kun ei keksitäkään maata järisyttävää tekaistaan typerä ammuskelukohtaus ja vielä senkin jälkeen venytetään lopullista ratkaisua, jonka olisi suonut tulevan jo puolta tuntia aikaisemmin. Kahdessa ja puolessa tunnissa olisi odottanut myös henkilöiden hieman syvempää käsittelyä niiden jäädessä nyt melko mitäänsanomattomaksi verrattuna Sudenpesän ja Mafiaveljien mehukkaisiin hahmoihin Johnny Boysta Tommy de Vitoon.

Kohtuuttomista ennakkoasetelmista huolimatta ihan viihdyttävä jännäri,

kouluarvosana: 8-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti