tiistai 14. joulukuuta 2010

Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen: Miesten vuoro (2010)


Enpä olisi uskonut saunomisesta saavan näin hyvää elokuvaa aikaiseksi. Olinhan toki kuullut ylistäviä arvoita Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen dokumenttielokuvasta Miesten vuoro, mutta olen silti ällikällä lyöty.

Elokuvassa ei siis muuta tehdä kuin saunotaan. Niin ja puhutaan. Ja mistä aiheista! Sellaisista, joista suomalaiselta mieheltä ei ole totuttu kuulemaan. Kuka on menettänyt isovanhempansa, kuka vanhempansa, kuka vaimonsa ja asuntonsa ja jotkut lapsensakin.

Tarinat ovat toinen toistaan koskettavampia, eikä itku ole kaukana niitä kuunnellessa. Varsinkin viieminen stoori on sydäntäriipivä, ja on vaikea olla vollottamatta yhdessä sitä kertovan miehen kanssa. Kaveri kiteyttää myös miten suomalainen mies on tottunut reagoimaan vastoinkäymisiin - vaikenemalla ja viinalla. Ehkäpä Miesten vuoro antaa myös toisenlaisia malleja menetyksistä toipumiseen?

Erilaisten stoorien lisäksi dokumentissa esitellään mitä mielikuvituksellisimpia saunoja. Kiukaita on kannettu muun muassa asuntovaunuun, autoon ja puhelinkoppiin. Mitä mainiointa vientimatskua siis, brändityöryhmäkin tykkää taatusti.


Kouluarvosana: 9+

6 kommenttia:

 1. Virkamiesmäinen brändityöryhmä ei voi ohjeistaa tekemään Miesten Vuoron kaltaisia positiivista suomikuvaa luovia tapauksia. Itse asiassa näen työryhmän olemassaolon täysin triviaalina, sillä todellinen brändi syntyy, jos on syntyäkseen, todellisesta kulttuurista, vaikkapa tästä kyseisestä elokuvasta. Tukemalla suomalaista kulttuuria ja sen arvostusta kotimaassa uskon saavutettavan parempia tuloksia.

  VastaaPoista
 2. Ainiin, ja Miesten Vuoro on sympaattinen tapaus. Pieni tasa-arvoidealisti sisälläni nauttii, kun yhteiskunnan hyljeksimä juoppo tai koditon saa inhimilliset kasvot istuessaan lauteilla ilman leimaavia sosiaalisen statuksen merkkejä, vaatteita ja epäsiistiä habitusta. Lauteilla olemme kaikki vain ihmisiä.

  VastaaPoista
 3. Mielestäni kaikkien Suomalaisten miesten pitäisi nähdä tämä elokuva. Ihan loistava kuvaus suljetusta tunne-elämästä ja miehisyydestä, ihmisyydestä.

  VastaaPoista
 4. AsH: Brändityöryhmä on kyllä samaa sarjaa innovaatioyliopiston kanssa, eli totaalinen aivopieru. Yritetään tekemällä tehdä jotain joka ei noin vain nimeä vaihtamalla onnistu.

  Hyvä huomio tuo tasa-arvo saunan lauteilla. Tosin siellä näkyy raadollisesti onko syöty HK:n sinistä ja tuijoteltu töllöä vai käyty personal trainerin ohjauksessa treenamassa proteiinipitoisella ruokavaliolla. Vai käytetty kaikki liikenevä nestemäiseen ravintoon. Mutta muita ristejä kuin ruumistaan siellä ei tosiaan tarvitse kantaa mukanaan.

  Split reel: Totta. Ehkäpä Miesten vuoro viitoittaa tietä ihan uudenlaiselle tunteiden käsittelylle.

  VastaaPoista
 5. Tämä oli tosiaan loistava elokuva, joka kaikkien (suomalaisten) pitäisi nähdä! Jostain kumman syystä se sai minut myös mustasukkaiseksi saunojamiehille - ei naisten saunavuoroilla ole ikinä noin aidon solidaarista porukkaa!

  VastaaPoista
 6. Enpä itsekään muista miehenä olleeni vastaavanlaisilla saunavuoroilla (voi toki johtua viinastakin:).

  VastaaPoista