maanantai 6. joulukuuta 2010

Debra Granik: Winter's Bone (2010)


Debra Granikin Winter's Bone on kaiketi tulossa teattereihinkin kuka ties koska. Emme kuitenkaan jaksaneet odottaa kuuta nousevaa, sillä leffa on saanut paljon kehuja ja Sundance-voitonkin osakseen.

Winter's Bone osoittautuikin lopulta todella sympaattiseksi pieneksi elokuvaksi, vaikka aluksi tuntuikin, että hohhoijaa ja että tästä tulisi nyt tykätä kai koska jotkut sen ensimmäisenä nähneet ovat tykänneet siitä.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat sellaiseen miljööseen, että oksat pois. Tällaista ei tavallisissa Hollywood-rainoissa näe. Liikutaan sellaisella perähikiällä sellaisen proletaarin keskuudessa, että vaikea kuvitella tällaista olevankaan. Ihmiset asuvat tällä vuoristoseudulla pienissä majoissaan tai trailereissaan pihat täynnä romua. Ja millaista elämää. Elokuvan päähenkilö, 17-vuotias tyttönen, hoitaa taloutta ja kasvattaa kahta sisarustaan äidin ollessa pihalla kuin lumiukko ja isäukon kadottua kuin pieru saharaan.


Old man on tyttärensä epäonneksi pantannut murjunsa takuusummaansa vastaan ja oman onnensa nojaan jätetty perhe on vaarassa menettää katon päänsä päältä, jos ukko ei pian ilmaannu oikeuden kuultavaksi. Tästä alkaa vastuuta kantamaan oppineen tyttären etsinnät, jotka osoittautuvat hankaliksi. Sisäsiittoisessa yhteisössä jokainen tuntuu olevan jonkinlaista sukua toisilleen, mutta kukaan ei tunnu suostuvan auttamaan tyttöä etsinnöissä.

Oman lukunsa soppaan tuovat huumeet, jotka ovat korvanneet viinan tässä takapajulassakin. Isä on ammatiltaan metamfetamiinin tehtailija, joten etsinnät on aloitettava ikävän huumejengin taholta. Elokuvan henkilöt ovat oksettavia, mutta muuttuvat leffan kuluessa inhimillisiksi. Varsinkin tytön sedästä (John Hawkes) saadaan muokattua sympaattinen kuva alun inhottavan kovistelevan spiidin snorttaajan jälkeen. Poliisimieskin osoittaa haavoittuvuutensa pelätessään sanan pelkuruudestaan kiirivän vääriin piireihin.

Pääosan esittäjälle Jennifer Lawrencelle on povattu roolista Oscaria eikä moinen mikään vääryys taitaisi olla.

Kouluarvosana: 8 1/2

2 kommenttia:

  1. Tammikuun loppupuolella näyttäisi tämän ensi-ilta Suomessa olevan, mikäli ei siitä muutu. Kovasti odotan tätä minäkin, sillä R&A:ssa leffan nähnyt ystäväni sitä kovasti kehui ja ehdottomasti kaikki nuo nomineeraukset vielä lisää nostavat kiinnostusta.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ehdottomasti katsastaa tämä elokuva... siis ainakin jos mielii katsoa ahdistavaa synkistelymatskua ;-) Oma elo tuntuu taas hetken helpolta.

    VastaaPoista