keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Bobcat Goldtwaith: God Bless America (2011)

Imdb:stä löytyi tuore komedia, joka oli saanut pisteitä peräti 7,4. Pitihän se katsoa, Koirat kun ovat jo jonkin aikaa olleet kallellaan komedian suuntaan. Kyllä taide-elokuviakin tulee jossain välissä varmaan katsottua ja kirjoitettuakin jotain niistä, mutta nyt mennään näillä.


Bobcat Goldtwaith on se ärsyttävä-ääninen hyypiö Poliisiopisto-leffoista. Näyttelijänuran jälkeen mies on siirtynyt ohjaajanpallille ja on ohjannut muun muassa Robin Williamsin tähdittämän World's Greatest Dad -nimisen elokuvan. Se oli ihan mukiin menevä ja jollain tapaa mieleen jäävä, mutta blogitekstiä siitä ei valitettavasti tullut koskaan kirjoitettua.

Siinä missä World's Greatest Dad oli komediaa/draamaa, Goldtwaithin uusin, God Bless America, lokeroituu komedian ja rikoselokuvan genreihin. Elokuvassa on viiltävää satiiria nyky-yhteiskunnasta siinä missä pysyjen pauketta tien päällä.

Goldtwaith (joka on ohjauksen lisäksi kirjoittanut leffan) kritisoi varsin kärjistetyin esimerkein amerikkalaista todellisuutta lähinnä tosi-tv:n kautta. Piloille hemmoteltu teini suuttuu synttärisarjassa vanhemmilleen saatuaan väärän merkkisen luksusauton 16-vuotis päivillään. Toisessa ohjelmassa (Big Brother?) kissatappelevat nuoret naiset, joista toinen heittää tampoonilla toista naamaan. Idolsia parodoivassa ohjelmassa karmivalla tavalla nuotin vierestä laulava Jonah Hillin näköinen antisankari on yleisön pilkan kohteena.

Näitä yksin murjussaan asuva Frank (Joel Murray) katselee päivät pitkät tekemisen puutteessa. Kun töistä tulee potkut ja aivoista löytyy kasvain, Frankilla ei ole enää mitään hävittävää. Vanha merijalkaväen mies kaivaa pistoolinsa esille ja lähtee tappamaan kuoleman ansaitsevia limanuljaskoita. Kuulostaako tutulta? Goldtwaith nostaakin hattua Taksikuskille, mistä osoituksena muun muassa kuin yksi yhteen menevä kohtaus, jossa Frank on ostamassa aseita hämärämieheltä.

Mukaan matkaan tarttuu nykymenoon myös turhautunut teinityttö (Tara Lynne Barr), jonka kanssa lähdetään rikosretkelle Bonnien ja Clyden tapaan. Matkalla ammutaan tyyppi jos toinenkin. Mukaan mahtuu muun muassa jokaisen leffafriikin unelmakohtaus elokuvateatterissa häiriköivien teinien ampumisesta. Jossain vaiheessa parivaljakon sukset menevät ristiin, mutta loppuhuipennuksessa ystävykset löytävät jälleen toisensa.

Mukavan erilaista elokuvaa.

Kouluarvosana: 8+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti