sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Olivier Nakache & Eric Toledano: Intouchables (2011)

Mikä Suomen elokuvakenttää oikein vaivaa? Miksei tällaisia helmiä tuoda tänne? Pitääkö tässä oikeasti toteuttaa pitkäaikainen haave ja ruveta tuomaan maahan elokuvia?

Intouchables on ranskalainen komedia viime vuodelta. Se on maailman tuottoisin ei-englanninkielinen elokuva ja Ranskan toiseksi eniten katsojia kerännyt leffa. Oscaria se ei voittanut, sen kun vei Intouchablesin nenän edestä joku The Artist, jota en jaksanut katsoa edes vähää alusta.

Intouchablesia voi suositella lämmöllä kaikille, jotka kaipaavat hyvää mieltä ja huumoria. Elokuvan päähenkilöt ovat epäsovinnainen kaksikko, keski-ikäinen neliraajahalvaantunut kroisos, joka asuu upeassa kartanossa sekä slummissa kodittomana harhaileva musta nuorukainen.

Philippe (François Cluzet) on palkkaamassa uutta henkilökohtaista avustajaa. Ehdokkaita on jonoksi asti (Ranskassakin paljon työttömiä?), mutta kukaan ei tunnu miellyttävän miestä. Driss (Omar Sy) on mukana jonottamassa, mutta kyllästyy odottamaan vuoroaan ja marssii määrätietoisena sisään vaatimaan nimeä paperiin, joka todistaa työkkärille hänen käyneen haastattelussa. Työ ei häntä kiinnostaa, vaan työttömyystuki, jota varten tarvitaan haastattelijan puumerkki.

Philippe ei päästä Drissiä helpolla, vaan ryhtyy kovistelemaan poikaa. Miltä tuntuu elää loisena? Entä itse? Driss kuittaa. Philippe kovistelee, ettei Driss kestäisi työtä kahta viikkoa. Drissillä ei ole menetettävänä kuin työttömyystuki, joten hän päättää tarttua haasteeseen. Samalla hän pääsee asumaan hulppeaan kartanoon, jossa hänellä on oma ammeella varustettu kylpyhuone.

Alku henkilökohtaisena avustajana tuo epämiellyttäviä yllätyksiä tullessaan, kuten perseenpyyhintää ja sen sellaista, mutta pian hommat alkavat kuin alkavatkin lutviutumaan Drissiltä. Samalla miesten välille kehittyy eräänlainen ystävyyssuhde.

Driss hoitaa Philippeä tietysti omalle tyylilleen uskollisena, mikä miellyttää Philippeä kovasti. Driss muun muassa vaihtaa tila-auton upeaan urheiluatoon ja lääkitsee haamukipuja pilvellä.

Juuri kun kaikki menee putkeen, Drissin veli tulee hakemaan pojan kotiin hoitamaan velvollisuutensa perheen kesken. Philippe palkkaa uuden avustajan, mutta ikävystyy kuoliaaksi. Sitten jännitetään saako Philippe Drissin ja elämänilon takaisin.

Sääli, ettei Suomessa nähty teattereissa.

Kouluarvosana: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti