maanantai 26. huhtikuuta 2010

Joonas Neuvonen: Reindeerspotting - Pako joulumaasta

RANKKAA!! AARgh!

Joonas Neuvonen on kuvannut 19-vuotiaan ystävänsä, rovaniemeläisen Janin huumehöyryistä elämää vuonna 2003. Jani ja paikkakuntalaiset ystävänsä viettävät rauhallisia koti-iltoja ranskalaisten perunoiden ja subutexin kanssa. Riitoja ei voi välttää, yksi putoaa parvekkeelta, vanhoja neuloja kaivetaan roskiksista, autoja varastetaan jne. Jani haaveilee "poispääsystä", Rovaniemellä ei voi kuulemma muuta tehdä kuin ampua kuulan kalloon. "Talvet on runsaslumisia ja kesät kylmiä", summaa Jani Rovaniemi-skeneä. Huumoriakin löytyy.

Mutta, kevätiltana nautittu dokumentti-pläjäys veti mielen todella synkäksi, enkä todellakaan voi uskoa narisijoita, jotka väittävät Reindeerspottingia huumemyönteiseksi "elokuvaksi". Jos joku näkee tässä filmissä jotakin myönteistä tai kannustavaa, kannattaa varmaan tsekata omat kantimensa ja motiivinsa! Hei haloo!

Janin pakomatka Rovaniemeltä (lähimarketista pöllityillä rahoilla) vie miehen (ja Joonas Neuvosen) aina Marokkoon asti. Matkan aikana Jani jaksaa uskoa siihen, että "jossain muualla on aina parempi", että matkan aikana hänkin pääsee subusta eroon. Vielä mitä! Tyyppi vetää kamaa kahta kauheammin ja toiveet huumeista eroonpääsystä lentävät taivaan tuuliin. Dokkarin lopputeksteissä mainitaan, että kotimaahan palattuaan Jani päätyi vankilakierteeseen. Melko hohdokasta, vai? Sanoisin, että kyseessä on harvinaisen todenmakuinen, huumevastainen manifesti. Ainoastaan Joonas Neuvosen osuus tarinaan jää askarruttamaan...


Kouluarvosana: 9 (en uskalla antaa tälle aiheelle parempaa arvosanaa)
Traileri on napattu täältä.

3 kommenttia:

  1. Surullista...Nuoria pitäisi auttaa ennemmän...

    VastaaPoista
  2. joopati joopati.Kuka oikeasti viitsii kattella narkkarielämää ? Hyssyt jotka saa näistä adrenaliinikiksejä !

    VastaaPoista
  3. En tiedä mitä ovat hyssyt ja olenko sellainen, mutta itselleni ainakin uppoaa tämän kaltainen sosiaaliporno.

    VastaaPoista