sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Shane Meadows: Le Donk and Scor-zay-zee (2009)


Jostain syystä Rakkautta ja Anarkiaa -festareilla sitä löytää itsensä joka vuosi katsomasta jotain brittiläistä pienen budjetin elokuvaa. Ehkä siksi, että muuten niitä on niin nihkeästi tarjolla. Kovin vieraaksihan tuo brittimeininki on jäänyt jenkkilään verrattuna, jonka elämänmenosta kiitos Hollywoodin on oikeastaan paremmin kärryillä kuin kotikaupunkinsa naapurikaupunginosasta.

Eipä nuo brittipätkät koskaan mitään elämää suurempia ole olleet, sellaisia kivoja, jotka ovat onnistuneet jollakin tasolla jollain muotoa koskettamaan. Juuri sellaisia kuin kunnon festarielokuvan tuleekin olla. Shane Meadowsin Le Donk and Scor-zay-zee jopa ylitti odotukset, joten valtavasta määrästä elokuvia (kiitos siitä!) aina pakostakin melko randomilla tapahtuva valinta oli tällä(kin) kertaa varsin onnistunut.

Le Donk and Scor-zay-zee on kyllä vallan sympaattinen ja hauska elokuva. Kuulemma leffa on purkitettu viidessä päivässä ja suuri osa kohtauksista täysin improvisoituja, mutta mikäs siinä, jos lopputulos toimii. Leffa seuraa dokumentin tekoa hieman reppanasta Le Donk -nimisestä roudarista, joka on vaihtanut managerinhommiin. Tämä Paddy Considinen hahmo on muuten aivan valloittava! Täytyy ihan laittaa nimi muistiin. Nyt saattaa mennä vähän överiksi, mutta Le Donk ei edes mielestäni kalpene vaikkapa Ali G:lle. Jotain samaa hahmossa on, kun hän hauskuttaa "Arctical Monkeysin" jäseniä.

Toinen hahmo "dokumentissa" on Scor-zay-zee (Dean Palinczuk), joka on räppäri oikeassakin elämässä. Vaikka tyyppi menisi kyllä karikatyyristäkin. Kuvitelkaa vaikka plösömpää, peräkammarinpoikamaisempaa, valkoisempaa ja britimpää versiota Eminemistä (tai no, katsokaa vaikka oheisesta kuvasta).


Le Donk onnistuu järkkäämään Scor-zay-zeelle yhden kappaleen mittaisen lämppäyskeikan ennen Arctic Monkeysia viisikymmentuhatpäisen yleisön eteen. Keikka on ehdoton huipennus leffalle saaden osin liikutuksesta, enimmäkseen naurusta, vedet kihoamaan silmiin. Le Donk saa toteutettua unelmansa suuren yleisön edessä esiintymisestä "säestäessään" kiipparilla Scorsesea ja laulaessaan taustoja suoraan paperista. Mahtavaa! Ei mulla muuta.

Kouluarvosana: 8 1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti