keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Grant Heslov: Vuohia tuijottavat miehet

Eilisillan ohjelmistoon pääsi luiskahtamaan Grant Heslov'n ohjaama Vuohia tuijottavat miehet (The Men Who Stare at Goats). Finnkino lupasi elokuvasta seuraavaa: "Hulvaton satiirinen komedia kertoo uskomattoman tositapahtumiin perustuvan tarinan, jossa tutkiva journalisti suuntaa Lähi-Itään ottamaan selvää jenkkiarmeijan erittäin salaisista (ja suht hilpeistä) modernin sodankäynnin metodeista." Todellisuudessa elokuva oli ikävystyttävää höttöä ja väkinäistä tilannekomiikkaa epärealistisesti toteutettua sotataustaa vasten. Tekele ei ole monenkaan lauseen arvoinen.

Elokuva perustuu toimittaja Jon Ronsonin kirjaan, joka väitetään perustuvan tositapahtumiin USA:n armeijan pyrkimyksistä hyödyntää psykologiaa ja paranormaalia sodankäynnissään. Kuonan alla piilee siis kiinnostavat teemat, mutta ohjaajan aikaasaama lopputulos on kidutusta alusta loppuun saakka (todellinen tarkoitusko?). Liikaa irrallisia tapahtumia ja pateettista kohellusta.

Vuohia tuijottavat miehet on roskakori, johon pääosissa patsastelevat George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges ja Kevin Spacey suosiolla heittävät maineensa ja omanarvontuntonsa. Ewan "Trainspottingin jälkeen ei ainuttakaan nappisuoritusta" McGregor on tönkkö kuin sardiini, Jeff Bridgesin hippirooli ryvettää lokaan huikean hienon Big Lebowskin ja Kevin Spaceyn konnanrooli on täysin tarpeeton. George Clooney luottaa perussetiinsä ja siristelee silmiään niin kuin aina ennenkin. Peruukkiin sonnustautunut iso-G onnistunee siis taas lunastamaan paikkansa maailman naisväestön päiväunissa.

Kouluarvosana: 6-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti