perjantai 20. elokuuta 2010

Judd Apatow: Funny People (2009)


En tiedä miksi, mutta Adam sandler on aina edustanut itselleni sitä nihkeämpää versiota Ben Stilleristä. Kaikki johtuu varmasti tietämättömyydestä. Kyllähän Sandler ainakin Punch-Drunk Lovessa todisti näyttelijänlahjansa. Ja varmaankin kyseessä on aivan hillittömän hauska koomikko.

Koomikoista kertoo myös elokuva Funny People. Siinä Sandler näyttelee jo ikääntynyttä menestyskoomikkoa (ja hienosti näytteleekin) George Simmonsia. Seth Rogen esittää Ira Wrightia, uudeksi Seinfeldiksi hamuavaa aloittelevaa stand up -koomikkoa (as if! - "kramer was my nigga", kuten Iran musta työkaveri patonkitiskillä toteaa) (Seinfeld on blogin pitäjien all time favorite, joten myös meillä kaikki komediat vertaantuvat tähän ysäriklassikkoon). Iran kämppiksiä, myös wanna be -koomikkoja (itseään?), näyttelevät Jonah Hill ja Jason Schwartzman, joista jälkimmäinen on vastannut myös elokuvan musiikista. Lisäksi elokuvassa esiintyy koko liuta koomikkoja omana itsenään.

Iran koomikon ura ei ota oikein sujuakseen kämppisten vähäpätöisiin menestyksiin nähden. Kaikki kuitenkin muuttuu yhtenä iltana hänen päästessä lavalle legendaarisin Simmonsin jälkeen. Kuolemaa tekevä Simmons palkkaa Iran assistentikseen kirjoittamaan vitsejä hänelle. Ajan hengessä vitsaillaan MySpacen ja Nintendo Wiin kustannuksella. Elokuvan alkupuolisko seurataan vitsien kirjoittamista ja laukomista. Joidenkin mielestestä flopannut jälkipuolisko keskittyy Simmonsin ihmisssuhteisiin.

Funny People on siis elokuva amerikkalaisista stand up -koomikoista. Draamaa komediasta, mikä Judd Apatowin aiemmalle hauskanpidon ystäville on kaiketi ollut järkytys. Vaan ei meikäläiselle. Elokuva oli vallan mainio komediallinen draama The Royal Tenenbaumsin tapaan.

Kouluarvosana: 8 1/2

2 kommenttia:

  1. En ole koskaan oikein tajunnut Sandlerin koomikon kykyjä. Hän on se naapurin kiva poika, joka sekoilee ympäriinsä. Luultavasti en tsekkaa tätä leffaa.

    VastaaPoista
  2. Itse olen tainnut tuomita Sandlerin oikeastaan koskaan edes näkemättä juomahemmon komedioita. Funny Peoplen perusteella uskoisin hänen laukomien (omien tai muiden) vitsien sittenkin naurattavan.

    Leffaa suosittelen. Tämän sortin leffoissa on kyllä vaarana jäädä luu käteen, jos vitsejä ei ole tarpeeksi eikä ruamakaan oikein vakuuta. Itselle kävi Royal Tenenbaumsin kohdallla vähän näin, vaikkei sitä kai kenenkään itseään kunnioittavan blogistin tulisikaan myöntää.

    VastaaPoista