sunnuntai 29. elokuuta 2010

Dan Fante: Pilvien pesijä (2001)

Blogimme on elänyt pientä matalapainetta mitä kirjallisuuteen tulee. Paras siis aloittaa alusta ja sieltä tutuimmasta päästä. Dan Fanten Pilvien pesijä on Bruno Dante-sarjan kolmas osa ja minulle toinen lukemistani Dan Fanten kirjoista. Neliosainen kirjasarjan osat ovat itsenäisiä teoksia ja siten lukujärjestyksellä ei liene suurtakaan merkitystä.

Pönttöä lukiessani vihastuin Bruno Danteen (tai Dan Fanteen) suurten odotusteni pettäminä. Pidin Brunoa k*sipäisenä, itsekeskeisenä raivohulluna, enkä todellakaan pystynyt symppaamaan hahmoa samalla tavalla kuin Bukowskin Chinaskia. Ehkä en ollut myöskään valmis päivittämään soul fictionia 2000-luvulle. Siksi onkin vierähtänyt useampi vuosi, ennen kuin olen taas ollut valmis antamaan Dan Fantelle uuden mahdollisuuden.

Pilvien pesijä kertoo Bruno Dantesta, joka tällä kertaa reissaa LA:sta NY:iin paiskimaan paskaduuneja, joita työnvälityksestä milloinkin osoitetaan. Työsuhteet kestävät muutamasta päivästä maksimissaan muutamaan kuukauteen, jolloin viimeistään Dante hommaa tempauksillaan itselleen potkut. Elämänsä antisankari tutustuu mm. elokuvateatterin paikannäyttäjän ja hotellin vastaanottoisännän hommiin, pilvenpiirtäjien ikkunanpesijänä ja taksikuskinakin hän kerkeää uurastaa.

Kirjassa kaikki on kirjoitettu taattuun humoristiseen tyyliin mutta Dan Fanten kirjoitusta vaivaa mielestäni hieman väkisin vääntämisen maku. Huomioni kiinnittyi aika ajoin suomentaja Kari Aartoman stailiin, mikä ei liene toivottavaa käännöskirjallisuudessa. Noh, sanotaan kuitenkin, että enemmän kirjassa oli hyvää kuin huonoa. Tähän elämäntilanteeseen kaipasinkin juuri tämänkaltaista helppoa luettavaa, tarinaa antisankarista, ja sopivasti kettuilua kylkiäisiksi. Sitähän kuumakalle-Bruno Danten seikkailut tunnetusti tarjoavat. En pysty antamaan Fantelle täysiä pisteitä, sillä tiedän parempaakin, mutta en kadu Pilvien pesijän lukemista.

Jatkossa blogissa tullaan tapaamaan kutkuttavan Fanten suvun vanhempaa kirjailijamestaria, jonka allekirjoittanut blogisti noteeraa ehkä maailman parhaimmaksi sepittäjäksi ja jolle olen aina antanut tyylipuhtaat 10 pistettä....


Kouluarvosana: 8 (perus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti