lauantai 21. elokuuta 2010

Richard Kelly: The Box (2009)


Olipas oivallinen moraalinen oppitunti. Pitäjänä Donnie Darko -ohjaaja Richard Kelly. Ei mikään saarnaava luento, vaan varsin viihdyttävä mysteeri.

The Box kertoo mystisestä miehestä, joka tekee jonkin sortin marsilaisten rahoittamaa testiä ihmiskunnalle. Siinä laatikon saaneet perheet joutuvat puntaroimaan haluavatko nappia painamalla tienata miljoona dollaria riihikuivaa käteistä. Valinnan tekee vaikeaksi se, että joku kuolee kun nappia painetaan. Helpommaksi valinnan tekee kuitenkin se, että kuoleva ei ole kukaan nappia painaneen tuntema henkilö.

Valinta on tietysti väärä mammonaan mieltyneellä nykyihmisellä. Seuraukset ovatkin sitten karmivat. Murhan seurauksia kuvataan dostojevskimaisen piinaavasti. Isossa kuviossa ihmislaji ansaitsee sukupuuttoon kuolemisen, kun oma etu pannaan yleisen lajin säilymisen edelle.

Lopussa, kun seuraukset eettisesti väärästä valinnasta on esitelty, tuntuu irvokkaalta nähdä seuraavankin pariskunnan painavan hihitellen nappia joulukoristein ja Jeesuslapsen seimin koristellussa kodissaan. Tietäen jonkun kuolevan tekonsa seurauksena! Ja elokuvan alussa olisi luultavasti itsekin painanut sitä saakelin nappia. Huimaa!

Elokuva oli paikoin varsin jännittävä ja mukaansatempaava mysteeri, mutta joku outo kökköys sitä vaivasi. En tiedä oliko kyseessä joku tyylikeino, joka ei vain auennut. Tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle. Näitähän on nähty, joten eipä siitä taida tällä kertaa lisäpisteitä herua. Näyttelijöistäkään ei plussia.

Kouluarvosana: 8 +

2 kommenttia:

  1. itekki kattelin tän joku aika sitte, ja yhdyn mielipiteisiin. Diaz oli rooliin ehkä väärä... Alkuasettelu dilemmoineen on kyllä kutkuttava, ja ehkä tämä joka tapauksessa tekee donnydarkot siinä mielessä, että toinen katselukerta avartaa hieman enemmän...kolmannesta puhumattakaan :D

    VastaaPoista
  2. Cameron Diazin siirtyminen vakaviin rooleihin ei tässä filmissä ainakaan onnistunut.. Ja joo, tässä elokuvassa todella on joku "juju" mutta omituisen kankealta se silti tuntui. Olisin halunnut pitää tästä enemmän.

    VastaaPoista