perjantai 26. marraskuuta 2010

Arto Salminen: Paskateoria (2001)

Enpä ole ennen lukenut toista kertaa samaa kirjaa, jos ei tenttikirjoja oteta mukaan. Ja Tuntematonta/Sotaromaania. Nyt teki mieli lukaista jokin helppo ja hyvä kirja. Ja muistella mikä siinä sitten oli niin erinomaista.

No ensimmäisenä on sanottava yhteiskuntakritiikki. Ei siitä mihinkään pääse. Salminen analysoi inhoittavan realistisesti ihan tieteellisten teorioidenkin mukaista yhteiskuntaa. Siinä työväenluokka on imetty kuiviin ja jätetty oman onnensa nojaan. Mutta omistavalla luokalle ei riitä mikään, vaan seuraavana on vuorossa keskiluokka. Jotkut hassut lipsahtavat siitä niiden joukkoon, joilla on, mutta suurin osa tipahtaa niihin, joilla ei ole.

Vaan ei Salmisen ansiot siihen jää, vaikka ovatkin vaarana jäädä alapäillä ja eritteillä retostelun varjoon. Paskateoria on kieleltään ja rakenteeltaan ihan uskomattoman hyvä. Dialogi on hauskaa, uskottavaa ja iskevää. Ja kerronta samanlaista. Paketti pysyy hyvin kasassa läpi kirjan, joka toki on lyhyt. Se ei silti vähennä Salmisen ansioita pätkääkään. Kirja ei jäänyt huutamaan sivuakaan enempää.

Salmisen kuvailu on vähintäänkin omintakeista. "Kaupunki oli mereltä katsottuna liikumaton ja hiljainen. Siellä hälistiin niin paljon, että mitään ei kuulunut". "Vainajien lähellä oli aivan hiljaista, sillä ne eivät kuulleet mitään.""Kukaan ei voinut katsoa Juurakkoa silmiin kun se puhui, ei varsinkaan silloin kun se oli hiljaa."

Ja dialogia:
"- Miksi te mulle kerrotte?
- Ketkä me, kysyi Jutikkala ja vilkaisi kahta puhumatonta.
- Keitä te nyt sitten olette? En minä tiedä.
...
- Entä jos mä kerron poliisille teistä.
- Me ei tykätä sellaisesta, sanoi Jutikkala.
- Ketkä me?"

Miksi tällaista nyt sitten kutsuisi, tyyli käynee kuitenkin selväksi. Ja Salminen säilyy sille uskollisena läpi kirjan.

Jaa mikä se paskateoria sitten on?
"- Paskateorian lähtökohta on piereminen. Ihmiskunta on aina pierryt, koko historiansa ajan, miljoonia vuosia, tuhansia miljardeja pieruja. Joka pierun mukana vapautuu hajua, enemmän tai vähemmän. Haju koostuu muutamasta paskamolekyylistä. Johonkin ne molekyylit nousevat ja kerääntyvät. Ei ne mihinkään katoa. Kerran koittaa se päivä kun kaikki romahtaa niskaan. Ja sitä on paljon, todella paljon. Me hukutaan paskaan."

Loistavaa!
Kouluarvosana: 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti