tiistai 9. marraskuuta 2010

Pelle Miljoona: Kreuzberg (2010)


Hei älä tuu selittää mulle kuuntele tää juttu tää menee näin. Nimittäin Pelle Miljoona on loistava kirjailija!

Pelle Miljoonan ja Kreuzbergin nimet uutuskirjan kannessa lupasivat hyvää. Kreuzberg on ihq <3. Pelleltä taas muistan lukeneeni joskus yhden nerokkaimmista äkkisältään mieleen tulevista letkautuksista. "Shanti Babakin kävi paskalla", muistuttaakseen pyhän miehen kuolevaisuudesta.

Hyviä heittoja löytyy Kreuzbergistäkin. Vaikkapa "Menneinä viikkoina aura ei ollut loistanu kirkkaissa spektrin väreissä, vaan kyns syvää vakoa itseinhon suossa". Tai "Berliinin muuri murtui ryminällä, harva kuulee kapitalismin murenemisen".

Koko kirja on itse asiassa melkoista tykitystä. Tulee Anja Kauranen mieleen. Oivaltavia sivalluksia toisensa perään, slangin ja milloin mistäkin kielestä tilanteeseen parhaiten soveltuvan sanan sävyttämänä. Pelle on varsinainen kosmopoliitti. Uskottavasti kaveri osaa kirjoittaa vieraista paikoista ja kulttuureista. Berliinissä seikkaillaan turkkilaisten kotikonnuilla, maan alla ja jokilaivalla. Afganistanissa käydään pyhää sotaa. Ääri-islamistit ja uusnatsit rinnastetaan toisiinsa.

Päähenkilönä kirjassa on kaksikymppinen kurdinainen, Uzi, joka laulaa perheeltään salassa, ja hyvin laulaakin. Uzin ympärille on luotu toinen toistaan messevämpiä hahmoja. Boheemipsykiatri, joka kyyditsee potilastaan vanhalla moottoripyörällään. Narkkari Herman, joka kirjoittaa sydäntä riipaisevia runoja. Tämän äiti, puolalaisrouva, joka pumpatiin täyteen dopingia Los Angelesin olympialaisia varten. Mystinen burkamies. Veli Ahmed, joka lähtee opettelemaan pyhän sodankäynnin taitoja Afganistanin aavikolle. Vanha hollantilainen hippi, joka on seilannut jokilaivallaan läpi Euroopan ja historian. Ja monia muita.

En voi muuta kuin suitsuttaa estoitta Kreuzbergiä. Se on viihdyttävä, hauska, jännittävä, oivaltava... Mitä muuta voi kirjalta vaatia. Hieno kirja!

Kouluarvosana: 9 1/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti