torstai 8. lokakuuta 2015

Rosa Liksom: Väliaikainen (2014)

Jos jokaisen maahanmuuttokriittisen tulisi katsoa Dheepan, jokaisen punavuorelaisen pitäisi lukea Rosa Liksomin Väliaikainen. En tiedä tarvitseeko tätä roskasakkia suvaita, mutta ainakin Rosa Liksomin henkilöhahmot auttavat ymmärtämään miksi maallamme on nykyisenkaltainen hallitus.

Väliaikainen vie lukijansa tietysti pöndelle lampaan- ja Lappiin poronnussijoiden kelkkaan, mutta myös etelän miehet ja naiset saavat osansa. Vihervassareiden ydinalueella asuvalle saattaa tulla yllätyksenä, ettei tarvitse ottaa edes Onnibussia Kehä III:n taakse löytääkseen näitä kummajaisia, vaan sushirajan taakse saattaa eksyä jo oman kaupungin sisällä.

Sinänsä Väliaikainen ei tuo Rosa Liksominsa lukeneille mitään uutta, mutta onhan 2010-luvulle päivitetty valkoinen roskaväki tutustumisen arvoinen. Itse asiassa Liksomia voisi pitää viime aikoina löytämieni amerikkalaisten mestareiden, Foster Wallacen ja George Saundersin suomalaisena vastineena. Niin terävällä otteella Liksom maalailee suomalaisen white trashin maailmoja.

Kouluarvosana: 8 1/2

2 kommenttia:

  1. Luin tämän ennen uuden hallituksen kautta ja nyt kun sen sanot, niin onhan tässä nähtävissä vaalitulos. Aika vähälle huomiolle tämäkin mainio teos lopulta jäi. Liksom on taitava henkilökuvien luoja ja saa lukijan eläytymään henkilöidensä elämänpiireihin.

    VastaaPoista
  2. Aika jännä tosiaan miten paljon kohu Finlandiavoittajan ja "tavallisen" kirjan välillä eroaa, vaikka kirjat olisivat saman kirjoittajan. :S Ja on kyllä suoranainen ihme miten Liksom pystyy asettumaan niin valtavan monen henkilön nahkoihin!

    VastaaPoista