perjantai 11. syyskuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein (2014)

Kuuntelin Anna-Leena Härkösen mietteitä tämän kirjan kirjoittamisesta viime vuoden Helsingin kirjamessuilla. Arvasin jo silloin, ettei kirja välttämättä puhuttelisi minua mitenkään kamalan henkilökohtaisella tasolla, mutta olin kuitenkin varma, että lukisin sen jossakin vaiheessa joka tapauksessa. Kirjastosta onnistuin bongamaan opuksen vasta nyt!

Härkönen kirjoittaa yleensä puhuttelevista aiheista, jopa tabuista, jotka ovat läheisesti tuttuja useimmille meistä. Kaikki oikein käsittelee äkkirikastumista lotossa seitsemän miljoonaa voittavan pariskunnan tarinan kautta. Tällainen kokemus jää harvalta meistä kokematta, mutta kaipa sitä voi yrittää eläytyä nopeasti ilman omia ansioita paljon rahaa saavan saappaisiin...

Kirjan pääosassa ovat Eevi ja Kari Puttonen, tavallinen työtätekevä lähiöpariskunta. Tavallinen elämä kuitenkin päättyy, sillä eräänä viikoloppuna Eevi veikkaa lottorivin hetken mielijohteesta ja veikkaakin siinä kaikki oikein. Tilille on tipahtamassa seitsemän miljoonaa euroa, tuosta noin vain!

Eevi ja Kari jakavat potin ja yrittävät sopeutua elämään käsittämättömän rahasumman kanssa. Pankin sijoitusneuvoja on mielin kielin, mutta Eeviä pelottaa koko ajan, että rahat katoavat. Rahoja onkin hyvä sijoitella eri paikkoihin, etteivät vain kaikki häviä kerralla. Kari ostaa omilla rahoillaan Lexuksen.

Kirja kertoo kaikesta siitä, minkä raha muuttaa. Kun ystävät saavat tietää lottovoitosta, ystävyyden dynamiikka keikahtaa. Eevin ja Karin oletetaan tarjoavan niin baarikierrokset ja ravintola-annokset kuin pankkilainan takauksetkin. Eevi ja Kari ovat sitä mieltä, että he voivat kyllä maksaa, mutta he eivät halua olla itsestäänselviä maksuautomaatteja.

Työpaikalla oleminen käy sietämättömäksi, kun rikkaudet tulevat ilmi. Tekemisen puute ja paksu lompakko jouduttavat Karin alkoholisoitumista, mikä johtaa avioliiton rakoilemiseen. Eevistä tuntuu, että vaikka hän on saanut paljon, hän on myös menettämässä paljon. Eevi ja Kari joutuvat ottamaan selvää siitä, kumpi on tärkeämpää, rikkaus vai rakkaus.

Kaikki oikein on periaatteessa oikein hyvä ja kaikki kuviteltavissa olevat skenaariot huomioon ottava tarina lottomiljonääreistä. Se on sellaisenaan ehkä jopa liiankin ennalta arvattava. Mutta en lähde moittimaan tarinaa yksinkertaisuudesta, keskityn mieluummin positiivisiin puoliin. Niitä ei ole Härkösen tapauksessa vaikea löytää. Härkösen dialogiin voi jälleen kerran luottaa, samoin kuin yksityiskohdista huolehtimiseen. Härkönen yksinkertaisesti huomioi tunnetilat täydellisesti.

Kouluarvosana: 8-

2 kommenttia:

  1. Olimmepas samaan aikaan liikenteessä tämän kirjan kanssa, minullekin tämä tuli sopivasti vastaan kirjastossa. Härkösen aiheet ovat joka kerta kiinnostavia, niin nytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Härkösen kirjat ovat aina vähän "korvan takana", kun kirjastossa samoilee. Eli jos jotain on hyllyssä saatavilla, siihen tartutaan :) Nautinnollista lukemista!

      Poista