maanantai 19. heinäkuuta 2010

Werner Herzog: Paha poliisi - Määräsatama New Orleans (2009)


En ole koskaan pitänyt Nicolas Cagesta. Tämän elokuvan nähtyäni en tiedä miksi. Cagen veto pahana poliisina on aivan mahtava. Okei, mies taisi näytellä suht samanlaisen roolin jo Bringing Out the Deadissa. Ja Harvey Keitel hurmasi saman nimisessä elokuvassa jo parisenkymmentä vuotta sitten. Vaan mikäs siinä. Cagen näyttelijäntyö on aivan häikäisevää katsottavaa ja Paha poliisi – määräsatama New Orleans on aivan verrattoman viihdyttävä elokuva.

Cagen esittämä Terrence Mc Donagh on siis arvatenkin paha poliisi. Siis todella paha. Mc Donagh on murhatutkijana alansa huippuja, mutta varjopuoliin kuulu hänen nautinnonhakuinen elämäntyylinsä. Kaverille maistuu jos jonkinlaiset huumeet – siis kovat sellaiset, jotka hän hankkii keinoja kaihtamatta - reseptillä, ilman reseptiä, tyttöystävältään (joka on prostituoitu), poliisin takavarikoimasta materiaalista ja pidättämiltään rikollisilta. Kuivina kausina hän väijyy otollisia kohteita New Orleansin yössä. Uhkaamalla pidätyksellä saa saaliiksi savut tai kahdet ja seksiäkin, jos hyvin käy.

Kuulostaa siis melko samanlaiselta kuin vuoden 1992 Paha poliisi. Vertailut Harvey Keitelin lurjukseen unohtuvat kuitenkin pian Cagen maanisen menon temmatessa katsojansa mukaansa. Tässä elokuvassa ei sorruta moralisointiin, vaan annetaan stoorin kulkea menojaan mustan puhuvaan huumoriin kallellaan. Vai mitä sanotte murhatutkijasta, joka kesken kuulustelun sytyttää jointin palamaan - ”tykkään että tämä rentouttaa minua vähän, haluatko sinä?”. Tai AA-kerhossa käyvästä vanhuksesta, jonka tyttöystävä kallistelee jatkuvalla syötöllä bisseä tämän nenän edessä. Huippunsa elokuva saavuttaa McDonaghin päästessä polttelemaan leikkaamatonta crackiä tosi gangstojen kanssa. Flippailun lomassa paha poliisi tapattaa velkojansa uusilla bisneskumppaneillaan.

Tykkäsin myös elokuvan lopusta - siitä miten juoni punottiin lopulta kasaan odottamattomien käänteiden kautta, vaikkei siinä mitään ainutlaatuista ollutkaan. Mukavaa oli myös tapahtumien sijoittuminen New Orleansiin, joka kaiketi Katrina jäljiltä on melko lailla sekaisin. Varmaan jotain tekemistä elokuvalla oli kansakunnan moraalisen rappionkin kanssa.

Hyvää viihdettä!

Kouluarvosana: 8 1/2,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti